g
Kapcsolat
9228 Halászi, Kőhídi utca 11.
info@ugoapartments.hu

Rendezvényhelyszín
+36 20 204 2489
Apartmanházak
+36 20 951 3116
Widget ImageWidget Image
Widget ImageWidget Image
Widget ImageWidget Image
Widget ImageWidget Image
Kövess minket itt is

9228 Halászi, Kőhídi utca 11.

Rendezvényhelyszín: +36 20 204 2489   Apartmanházak: +36 20 951 3116

Halászi - Csingislovas felvonulás

Csingislovas felvonulás Halásziban

Halászi búcsú

A templom védőszentje

A Halászi templom védőszentje Szent Márton, aki Magyarországon, főleg a középkorban kiemelkedően nagy tiszteletnek örvendett, hiszen katonából lett Tours püspöke. 

 

Egyik története Halászi pecsétjén is megjelenik, miszerint egy didergő koldust látva félbevágta köpenyét, és neki adta. Éjjel álmában Jézus jelent meg, aki elmondta neki, hogy napközben ő jelent meg koldus képében. 

Másik története, amikor megtudta, hogy őt akarják Tours püspökévé választani, elbújt a ludak óljában, ám a gágogás elárulta őt. 

Csingislovas felvonulás a Szigetköz kapujában, Halásziban

Csingislovas felvonulás Halászi

Az egyházi körmenetek díszes felvonulással történtek. A falu 3 kocsmájában elkülönülve gyűltek össze a külön társadalmi csoportokba tartozó legények. Mindegyik külön fogatot díszített. Azt pontosan nem tudjuk mióta él ez a hagyomány, az első feljegyzés 1926-ból származik. A felvonulás a Halászi templom védőszentjének, Szent Mártonnak ünnepnapján, november 11-én volt. Az egyes legénybandák kocsijainak feldíszítése és ünnepélyes felvonulása komoly előkészületet igényelt, gyakran már egy hónappal előtte elkezdték. A virágokat azok a lányok készítették elő, akiknek a kocsma legényei udvaroltak. Egy-egy lányos háznál gyűltek össze a díszek elkészítésére, ahova  alegények is ellátogattak néha, néhány liter borral. Mindig kétféle díszt készítettek: selyempapírból és szalmaszálból füzéreket, színes selyempapírból pedig drót segítségével virágokat, rózsákat.Ezekből a búcsú előtti napokban cidrussal hosszú fonatokat készítettek, amelyekkel a lovak szerszámait, rudakat, kocsikat díszítették fel. A lovak fejdísze is pödrött szélű rózsákból és árvalányhajból készült. 

Minden legénytársaság külön-külön négyesfogattal állt elő fontos volt, hogy a lovak színe is kocsmánként különböző, de fogaton belül megegyező legyen, hogy a bandák kocsijait meg lehessen különböztetni. A kocsikon csak legények ülhettek, a fogadott zenészek társaságában, akik egész idő alatt húzták, valamint az esti bálon a legények kocsmájában ők zenéltek. 

A búcsúi bálokat mindig az adott kocsma legényei szervezték, minden férfinak egy liter bor árát kellett befizetnie, hogy táncolhasson. Általában ebből a pénzből fizették a zenészeket és a jövő évi díszek alapanyagait. 

1990 október 28-án alakult meg a Halászi Hagymányőrző Egyesület, amely nagy szerepet vállalt a csingislovas felvonulás megszervezésében.