g
Kapcsolat
9228 Halászi, Kőhídi utca 11.
info@ugoapartments.hu

Rendezvényhelyszín
+36 20 204 2489
Apartmanházak
+36 20 951 3116
Widget ImageWidget Image
Widget ImageWidget Image
Widget ImageWidget Image
Widget ImageWidget Image
Kövess minket itt is

9228 Halászi, Kőhídi utca 11.

Rendezvényhelyszín: +36 20 204 2489   Apartmanházak: +36 20 951 3116

Szigetköz

4 hasznos tanács a Szigetközbe utazóknak

Hol találom, hogy tervezzem az utamat?

Szigetköz az ország észak-nyugati részében található, közel Ausztriához és Szlovákiához. Pozsony alig több mint 40 percre található a Szigetköz kapujától, Halászitól. Bécs 70 perc, ha pedig bevásárló turistaként érkezel Parndorfba, mindössze 40 perc alatt elérheted.

Szigetköz a térképen

                                 Szigetköz elhelyezkedése

Megközelíthető az M1-es autópályán keresztül, Mosonmagyaróvárnál vagy Győrnél letérve. Előbbi esetben Halászinál érkezünk meg, utóbbi esetben Győrújfalu felől. Vonattal és autóbusszal is az említett városok érintésével érkezhettek meg.

Miért utazzak a Szigetközbe?

Tudtad, hogy itt megtalálható a virágos növények 47%-a vagy a hazai halfajok 80%-a? Otthont ad számos különösen ritka növény- és állatfajnak, amelyek hazánkban máshol nem fordulnak elő. Tehát ha szereted a természetet, akkor a Szigetközben a helyed. Ha horgászni szeretnél, a legjobb helyen jársz, ha a Szigetközbe utazol.

Vizitúra, lovaglás, horgászat, kerékpározás, túrázás

Szigetköz térségében részt vehetsz vízitúrákon kajakkal vagy kenuval. A horgászokat számos kavicsbánya tó várja. Kedvelt a térség lovardái által a szigetvilágba szervezett túralovaglás, sétakocsizás is.

Vizitúra a Mosoni-Dunán

                                        Vizitúra a Mosoni-Dunán

A kerékpárosok is megtalálják a számításukat a Szigetközben. A falvak közel vannak egymáshoz, és mindegyik kínál valamilyen látnivalót. Az 50-60 km-es túra kényelmesen teljesíthető. A szigetek, árterek nagy része természetvédelmi terület, a folyót végig erdő kíséri, a parton vízimadarakban gyönyörködhetünk. Mosonmagyaróvár és Győr között pedig az Eurovelo 6 kerékpárút mentén kellemes pihenőhelyeken informálódhatok a táj épített és természeti örökségeiről.

A Szigetköz élővilága

Több védett halfajnak ad otthont. Megtalálható itt, az eredetileg tiszta hegyi patakokban élő sebes pisztráng éppúgy, mint a mocsarak, lápok védett fajai: a réti csík vagy a lápi póc. Még néhány a védettek közül: magyar bucó, botos kölönte és a selymes durbincs.

A védett lepkék közül a mocsarakra jellemzők: a mocsári bíbormoly, a zanót- és vérfű boglárka, a kis színjátszólepke, c-betűs aranybagolylepke, kéköves bagolylepke, magyar tölgymakkmoly, szilfa púposszövő és a száraz területek képviselői: a díszes medvelepke, fehérsávos földibagoly.

A madárfajok száma 230-ra tehető, közülük a Duna ágrendszerében járva először a gémfélék tűnnek fel. A nagyobb telepeken szürke gémek  és bakcsók költenek. A fokozottan védett fajok közül jellegzetesebb fészkelők a nagy kócsag, barna kánya, hamvas rétihéja, fekete gólya és cigányréce. A rétisas és a halászsas is rendszeres vendég a területen.

A védett emlősállatok közül jellegzetesek a nyuszt, a vidra és az északi pocok. 1991 óta természetes úton megtelepedett a száz éve szinte kihalt hód is.

A gyepeken sok védett növény- és állatfaj él, mint például: keskenylevelű gyapjúsás, mocsári kosbor, mocsári nőszőfű, szibériai nőszirom, kornistárnics.

Programok a Szigetközben

Szigetköz kalandpark

Mosonmagyaróváron találjátok a Szigetköz kalandparkot, amely tavasztól várja a vendégeket közel három hektáros, gyönyörű, zöld területen, közvetlenül a Mosoni-Duna partján, ahol számos ügyességi, szórakoztató kalandpályán teheted próbára magad.

Szigetköz kalandpark

                              Szigetköz kalandpark

Morotva tavi tanösvény

A tanösvény a Szigetközben található Dunaszegen, a község Önkormányzata alakította ki a település határában található Morotva-tó körül. A patkó alakú tó egykor a Mosoni-Duna kanyarulata volt. Itt található az egyik legritkább növényfaj a kúszó zeller. Egy könnyű 1,5 km hosszú, sétával a tó körül a nádasok élővilágával, e táj jellemző természeti értékeivel megismerkedve, a nyugalom és a szép, idilli táj látványával gazdagodhatunk.

Morotva tavi tanösvény

                               Morotva tavi tanösvény

Boldogasszony kápolna – Hédervár

A temetőkápolnának is nevezett Boldogasszony-templom egyhajós épületével Hédervár ékessége. Építését a régi, nem hiteles feljegyzések 1296 és 1303 közé teszik. A Boldogasszony-templom egyszerre volt plébániatemplom, Mária-kegyhely, s egyúttal a Héderváry család temetkezőkápolnája is. A XIX. században a kápolnát Khuen-Héderváry Károly neogótikus stílusban átépítette.

Batthyány-Strattmann László szülőháza

A Batthyány-kastélyt 1858-1862 között építették korai historizáló stílusban. Itt született 1870. október 2-án dr. Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa. Szülőházában 1949 óta folyik oktatás. A névadó tiszteletére 1988-ban avattak itt emléktáblát. A helyi értékek közé tartozik a kastély kertje is.

Mosonmagyaróvári vár

A várat a napjainkban Király-dombnak nevezett alacsony kiemelkedésen létesítette István király. Az országosan ismert ispánsági várakhoz hasonlóan a mosoni is facölöpökből rekeszes szerkezetűre készített és földdel töltött falakból állt, belső udvarán a vármegyei szervezet lakóházaival. Irányító szerepét a tatárjárás utáni időszakban már kőből emelt magánföldesúri erősség vette át. A Lajta ágakkal, várárokkal körülvett épülethez boltozott téglahídon és a tört-tengelyű, alagútszerű kapuépítményen keresztül jutunk. A vár egykori négy saroktornya közül csak kettő látszik, mert 1810-ben a második emelet ráépítése során a két északi torony beleolvadt az épületbe.

A Héderváry kastély

A Darnózselire vezető út mentén, évszázados fák alkotta parkban áll Hédervár legismertebb épülete, a háromszintes, három saroktoronnyal ékes, két szfinx által őrzött kastély. A kastély napjainkra maradt egységes barokk összképe a XVII. század derekán induló, több évtizedig tartó építkezés eredménye.

Héderváry kastély

                                Héderváry kastély

Szépen boltozott kapualjon jutunk be a négyszögletes aprócska belső udvarra, melynek platánfa áll a közepén. A kastélyt körülvevő angolpark az angol Petri Bernard személyes irányítása mellett jött létre. A kastély előtt először franciakert létesült, majd fokozatosan átadta helyét annak a tájképi kertnek, melyet ma élvezhetünk. A 16. században épített kastélyban 1906-1907-ben nagyobb munkálatok kezdődtek, ekkor készült a reprezentatív nagyterem, a vadászterem, jó pár szalon, a park kővázái és a kis szigeten lévő kentaurszobor, s ekkor épült a neogótikus kerti ház.

Foglalj szállást a Szigetközben

Hagyj időt magadnak és családodnak arra, hogy megismerjétek a Szigetközt. Válasszatok olyan szállást, amely autentikus környezetben, hatalmas zöld területen, Natura 2000-es minősített birtokon található. Élvezzétek az ablakból a megelevenedő természetet. Lovak, pónik, szamarak közelében tölthettek el felejthetetlen napokat. Az UGO apartmanházak prémium felszereltséggel, minden igényt kielégítő berendezéssel vár benneteket.

A Halásziban található szálláshelyen a régió ízeit felvonultató reggelit fogyaszthattok el. Az időtöket pedig úgy osztjátok be, ahogy szeretnétek, hiszen a reggelit nem csak 7-10 között, hanem bármikor elfogyaszthatjátok a házatokban, sőt csomagolva magatokkal is vihetitek az egész napos kirándulásra. További információért kattints a következő linkre: https://ugoapartments.hu/ajanlatkeres/

UGO Apartman